Încălţăminte

Încălţăminte – obiect menit  să protejeze  picioarele omului de acţiunea factorilor atmosferici sau a  unor acţiuni mecanice ale  mediului ambiant. Există  încălţămintea obişnuită (pentru  toate  zilele, de gală, de casă, pentru copii) şi încălţămintea specială (sportivă, ortopedică şi de  protecţie). În conformitate cu regulile sanitaro-igienice încălţămintea trebuie să susţină funcţia  amortizatoare a picioarelor, să corespundă  particularităţilor anatomo-fiziologice ale labei piciorului, condiţiilor de muncă şi de trai, anotimpului, condiţiilor meteorologice, să fie  comodă, să nu strângă picioarele, să nu provoace   bătături.

Încălţămintea protejează picioarele de acţiunile mecanice dăunătoare, de acţiunea nefavorabilă a condiţiilor meteorologice. Forma ei trebuie   să corespundă particularităţilor de conformaţie a piciorului, ca să nu deregleze circulaţia sângelui şi a limfei, evaporarea sudorii, să  nu deformeze laba piciorului şi să nu împiedice dezvoltarea normală a piciorului la  organismul în creştere. O încălţăminte comodă în timpul lucrului contribuie la reglarea centrului de greutate al corpului, înlesneşte deplasarea pe terenurile  accidentate.

Încălţămintea trebuie să fie moale, rezistentă la acţiunea  apei, permeabilă pentru aer, trainică, să  poată fi uşor curăţită şi dezinfectată.  Comoditatea încălţămintei este determinată de lungimea, lăţimea şi perimetrul calapodului.

Încălţămintea de unul şi acelaşi număr trebuie să aibă diferite dimensiuni transversale, care-i determină perimetrul indicat prin litere sau cifre. Se recomandă  ca lungimea  încălţămintei să fie cu 10-15 mm mai mare decât laba piciorului. Piesele  încălţămintei se confecţionează din materiale cu diferite proprietăţi mecanice. Încălţămintea se face  din piele naturală, artificială, material textil etc., fiindu-i talpa din piele, cauciuc, mase plastice. Încălţămintea de iarnă  trebuie să fie confecţionată din materiale cu o conductibilitate termică scăzută, să fie puţin mai mare pentru a putea  fi încălţată cu o pereche de ciorapi de lână, iar în încălţăminte  cu talpa de gumă să se pună un branţ călduros. În timpul verii la executarea unor lucrări care necesită eforturi fizice mari,  încălţămintea trebuie să asigure o ventilaţie bună a picioarelor, cea de previne supraîncălzirea şi  transpiraţia lor abundentă; să fie cu talpa uşoară şi elastică; să nu aibă suprafaţa lăcuită, să nu fie de cauciuc etc. Nu se admite  purtarea încălţămintei fără ciorapi, deoarece se murdăreşte partea interioară, iar uneori pe aceasta sunt  agenţi patogeni (de ex., ai epidermofiţiei).

Pentru a preveni transmiterea acestei boli de  la un om la altul, se interzice purtarea  aceleiaşi încălţăminte de către mai multe persoane. Cel mai  bun material pentru confecţionarea încălţămintei este  pielea naturală, dar se pot folosi şi unele materiale sintetice. Încălţămintea cu talpa d epiele naturală  este cea mai igienică şi se caracterizează prin  durabilitate, plasticitate şi permeabilitate la aer.

Încălţămintea cu tocuri le înalte face echilibrul corpului instabil şi îngreunează păşirea, cauzează deformarea labei piciorului, modificarea funcţiilor ei şi poate duce la picior plat. Tocurile înalte influenţează  asupra curburii şirii spinării, poziţiei bazinului şi a  organelor interne. Nu se recomandă purtarea încălţămintei  cu tocurile înalte pentru sportivi. Este   comodă încălţămintea cu tocul de 2-3 cm înălţime pentru  bărbaţi şi de 2-5 cm pentru femei. Încălţămintea şi ciorapii trebuie să fie întotdeauna  uscaţi şi  curaţi. Zilnic după muncă încălţămintea se curăţă, se usucă şi se unge cu cremă, iar ciorapii se spală.

Încălţămintea pentru copii trebuie să corespundă  particularităţilor anatomo-fiziologice ale  labei piciorului, să fie elastică, moale, uşoară, permeabilă pentru aer, de acea  pentru vară se  recomandă încălţămintea din piele naturală şi ţesături, iar pentru iarnă -  din piele, blănuri, stofă, fetru.

Din piele artificială se confecţionează  numai faţa încălţămintei de tip deschis. Încălţămintea îngustă este  foarte incomodă, iar dacă este purtată un timp mai îndelungat – provoacă deformarea  degetelor, de acea e foarte important ca încălţămintea  să  corespundă mărimii labei piciorului. Încălţămintea pentru  copii trebuie să fie cu o jumătate de număr  sau chiar cu un număr mai mare.

Încălţămintea din cauciuc se poartă numai când timpul  e umed şi se încalţă peste ciorapi de lână. În  timp de vară copiii care abia încep a merge  trebuie  să poarte papucei, iar cei mai mari -  pantofi,  sandale.  Înălţimea tocului  la încălţămintea  pentru copii de vârstă antepreşcolară trebuie să  fie de 8-10 mm, pentru elevii din clasele  primare – până la 20,  pentru cei din clasele mari – de 20-30 mm, iar pentru fetele de 15-18 ani – până la 30 mm.

Încălţămintea sportivă. În timpul antrenamentelor  şi competiţiilor sportivii pun în încălţăminte  sub  călcâi  un burete şi încalţă  numai  încălţămintea purtată. Aceste măsuri sunt pe deplin  justificate,  deoarece, ele previn traumatizarea călcâiului. La  practicarea acelor ramuri de sport, în care  cel  mai uşor poate fi traumată  articulaţia    tibiotarsiană, trebuie luate măsuri pentru  protecţia ei (de ex., folosirea unor ghete sportive cu un strat suplimentar de piele). Încălţămintea sportivă se alege în funcţie de felul de sport practicat,  dar în toate cazurile  ea trebuie să  apere picioarele de acţiunile mecanice şi de  umezeală, să fie uşoară şi să nu fie lunecoasă.

Încălţămintea ortopedică se foloseşte  în  cazul unor modificări patologice  ale labei  piciorului şi contribuie la corecţia deformărilor, previne progresarea lor, compensează scurtarea unui picior faţă de celălalt, serveşte ca  sprijin pentru corp. Încălţămintea ortopedică  se confecţionează  la întreprinderi speciale, producătoare de proteze, şi la ateliere ortopedice în corespundere cu fişele  de comandă ale  medicilor. Ea trebuie să fie uşoară, elastică, trainică şi să nu se deformeze în timpul purtării. Încălţămintea ortopedică se repară numai la atelierele speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>